Tarih: 08.11.2019 15:20

Aliş, Hamzadere Türkiye’nin En Büyük Birliğidir ”dedi.

Facebook Twitter Linked-in

CHP İl Genel Meclis üyesi İsmail Aliş, Hamzadere Sulama Birliği Trakya’nın tek Türkiye’nin en büyük birliği olduğunu ve bölge çiftçileri tarafından sahip çıkılması gerektiğini söyledi

Aliş, EDİRNE İl Genel Meclisinde Tarım Komisyonu kapsamında yapılan araştırmada Hamzadere Sulama Birliğinin araştırıldığını kaydederek şöyle konuştu: Birlik 2012 yılında İpsala’da çiftçiler tarafından, 6172 sayılı sulama birlikleri kanununda belirtilen DSİ tarafından yapılan tesislerin işletme, bakım ve yönetim sorumluluğunu yerine getirmek amacına yönelik olarak kurulmuş özel hukuk kamu tüzel kişisi bir kuruluştur.

Birlik merkezi Hamzadere Barajı yakınında İpsala ilçesi Koyuntepe Köyündedir. Birlik kurulduğu yılda 30. 000 dekar alana hizmet verirken geldiğimiz nokta itibarı İle 170 000 dekar alanda hizmet vermektedir. Birliğin bünyesinde Hamzadere ve Sultanköy olmak üzere iki adet baraj vardır. Hamzadere barajı kapasitesi 210 milyon m3 olup, birliğe teslim edildiğinde 66 milyon m3 su varken şu an itibarı ile yaklaşık 150 milyon m3 su vardır. Sultanköy barajı kapasitesi ise 16 milyon m3 olup, birliğe 2 milyon m3 su İle teslim edilmiş olup şu an itibarı İle 16 milyon m3 su vardır. Birlik, bölge çiftçisi herhangi bir kuraklık anında sıkıntı yaşamaması için barajlarını devamlı olarak dolu tutmaktadır.

Bu Barajlar Meriç nehrinden % 100 pompaj İle Meriç nehrinden basılan su İle doldurulan barajlardır. Birlik 2018 yılında 160 000 dekar, 2019 yılında ise 169 000 dekar alanda hizmet vermiştir. Ekilen alanların % 95’i çeltiktir. Birliğin görev alanı içerisinde İpsala, Keşan, Enez ve Meriç ilçeleri olmak üzere 40 adet köy vardır. Birlik 5 000 çiftçiye hizmet vermektedir. Birlik 24 saat esasına göre yazın sulamada, kışın ise barajları doldurarak, gece gündüz demeden çiftçisine hizmet vermektedir. Birliğin bütçesi su kullanım hizmet bedeli olarak çiftçilerden yapılan tahsilatlardan oluşmaktadır.

Birlik bütçesine nakdi olarak devletimizin herhangi bir katkısı yoktur. Birlik her yıl denetime tabi olup, 2017 yılında, DSİ, Türkiye’deki sulama birliklerinin tamamın denetlemiş ve yapılan denetimler sonucunda Edirne ili Hamzadere Sulama Birliği birinci olmuştur. Hamzadere Sulama Birliği Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin Avrupa’daki tek sulama birliği olup, borcu, harcı, derdi olmayan bir birliktir. DSİ tarafından yapılan ve Türkiye’deki tüm sulama birliklerinin katıldığı seminerlerde Birlik yöneticileri Edirne ilimizi başı dik ve alnı açık olarak temsil etmişlerdir. Hamzadere Sulama Birliği en zor sulama olan çeltik sulamasını başarı ile yönetmekte olup, herkesin bu kuruma sahip çıkmadı gerekir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —