11007,37%0,81
42,52% 0,07
49,55% -0,06
5743,85% -0,15
9322,75% 0,27
Çeltik Üreticisi Ahmet Koru yaptığı açıklamada, hasat sezonuyla ilgili değerlendirmelerde bulunurken; TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi)’nun bu yıl, tefe ve tüfe hesabı yaparak, güzel bir fiyat açıklamasını beklediklerini kaydetti.
“Çeltikte, bu yıl herkes Osmancık çeşidinden uzaklaşıp; farklı çeşitler ekme yoluna gitti”
Açıklamasına, “Bölgedeki tüm üreticilere, hasat başlangıcı hayırlı ve bereketli olsun.” diyerek başlayan Koru, şunları söyledi: “Çeltikte, bu yıl herkes Osmancık çeşidinden uzaklaşıp; farklı çeşitler ekme yoluna gitti. Üründe, şuanda her şey iyi gözüküyor ve inşallah hasat döneminde verimde iyi olacak gibi duruyor. Hasat dönemine kadar üretici bir çok mali zorluklardan geçti. Ayrıca, kış mevsimi bu yıl yumuşak geçti ancak, çok fazla yağış olmamıştı. Bundan ötürü de, Meriç Nehri’nde su seviyesi düştü ama önüne set yapıldı ve bugünlere geldik. Eylül ayının 10 ya da 15’ine kadar yine su verilir ve Kurban Bayramı’ndan sonra hızlı bir harman dönemi yaşanmaya başlar.”
“Bu yıl, tefe ve tüfe hesaplanarak, güzel bir fiyat açıklanmalı”
TMO’nun Kurban Bayramı’na kadar çeltik ürününde güzel bir fiyat açıklaması gerektiğinin altını çizen
Ahmet Koru sözlerine şöyle devam etti: “TMO, 1 yıl önce ton başına bin 500 liranın üzerinde fiyat açıklamıştı. Bu yılda, tefe ve tüfeyi hesaba katarak, güzel bir fiyat açıklanmasını bekliyoruz. TMO fiyat açıklayıp, alıcı olduklarını dile getirirse, fiyat dalgalanmalarıyla karşı karşıya kalmaz. Üretici isterse, randevusunu alıp, TMO’ya ürününü döker; isterse de, özel sektöre verir. En azından fiyat anlamında bir sabitlik yaşanmış olur. Aksi taktirde üretici mağdur olur. Çünkü ürün artıkça, piyasada fiyatlar düşüşe geçer ve bu durumda, üretici açısından iyi bir tablo ortaya çıkarmaz. Hepimizi zor durumda bırakmış olur.”
“Hasat dönemi, inşallah ekonomik açıdan bölgeye can suyu olur”
Ahmet Koru sözlerini şöyle tamamladı: “Çeltikte, luna ekimi arttı ve bu üründe verimleri yüksek. Bu ürüne de ofis güzel bir fiyat verirse, üretici açısından son derece iyi olacak. İnşallah bu yıl ki, harman; fiyat, verim ve kalite açısından iyi bir sezon geçiririz. Hasat dönemi, inşallah ekonomik açıdan bölgeye can suyu olur. Herkesin yüzünün gülmesini temenni ediyorum.”