8944,86%-1,11
34,26% 0,05
37,58% -0,15
2881,94% -0,16
4820,62% -0,87
TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, yaptığı açıklamada anız yangınlarının toprak ve çevre üzerindeki büyük zararlarına dikkat çekti.
Çoğal, denetim eksikliği nedeniyle artan anız yangınlarının her geçen gün daha ciddi bir sorun haline geldiğini belirtti.
TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, yaptığı açıklamada anız yangınlarının toprak ve çevre üzerindeki büyük zararlarına dikkat çekti. Çoğal, denetim eksikliği nedeniyle artan anız yangınlarının her geçen gün daha ciddi bir sorun haline geldiğini belirtti.
Çoğal, “Anızın yakılması sırasında toprakta yaşayan, toprağı havalandıran ve verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok oluyor. Anız yangınları, çiftçimizin yeterince bilinçlendirilememesi ve denetim eksikliği nedeniyle endişe verici şekilde artıyor. Bu yangınlar çevreye, topraklara, ormanlara, su varlıklarına, biyolojik çeşitliliğe ve ekonomiye büyük zarar veriyor” dedi.
DENETİMLER SIKLAŞTIRILMALI
Anız yakılmasının önüne geçmek için denetimlerin artırılması gerektiğini vurgulayan Çoğal, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Valilik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Jandarma teşkilatı ve köy muhtarlıkları bu konuda yetkili ve sorumlu konumundadır. Muhtarlar ve kamu görevlileri, anız yakma olayının tespitini yaparak idari ve adli mercilere bildirmelidir” şeklinde konuştu.
Çoğal, “2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesine dayanarak, 2023 yılında kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları, 29 Aralık 2022 tarih ve 32058 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2023/1 no’lu tebliğde belirlenmiştir. Bu tebliğe göre, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesinin (l) bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 244,09 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde bu ceza beş kat artırılmaktadır” dedi.
Çoğal, üreticilerden hem cezai durumlardan kaçınmaları hem de çevre ve doğal ekosistem sağlığı açısından hasat sonrasında anız yakmamaları konusunda duyarlılık beklediklerini ifade etti.
ORMAN YANGINLARI TEHLİKESİ
Çoğal, “Ormana ya da ormana yakın alana atılan bir izmarit, çevresindeki otları ve bitkileri yakmaya başlayabilir. İyi söndürülmemiş bir mangal ateşi, rüzgarın etkisiyle tekrar tutuşabilir. Ormana atılan bir cam şişe ya da benzer özelliklerdeki bir atık, güneş ışınlarının mercek etkisi ile ateş oluşturabilir. Anız yakımları orman sınırına yakın alanlarda yapıldığında, bir orman yangınına dönüşebilir” dedi.
Bu sebeple, orman alanlarında ve orman sınırlarına yakın alanlarda kesinlikle ateş yakılmaması gerektiğini belirten Çoğal, “Ormanlarda izin verilen piknik alanları dışında piknik yapılmamalı. Yakılan piknik ateşlerinin tamamen söndürüldüğünden emin olunmalı. Ormana çöp, plastik, cam şişe ve cam parçaları atılmamalı. Ormanlık alanlarda sigara içilmemeli ve orman kenarı karayollarına, ormana yakın alanlara sigara izmaritleri kesinlikle atılmamalı. Anız yakmaktan vazgeçilmeli” dedi.
Çoğal, yangın riski görülen durumlarda ise hemen Acil Çağrı Hattı 112 veya Orman Yangını İhbar Hattı 177’ye ihbarda bulunulması gerektiğini belirterek, “TEMA Vakfı olarak küçük ihmallerin felaket getirdiğini hatırlatıyor, havaların ısınmasıyla birlikte artan orman yangını riskine karşı tüm halkımızı dikkat göstermeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.