Tarih: 11.09.2019 09:51

“Devlet baba, üreticinin elinden tutsun”

Facebook Twitter Linked-in

TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Üyesi ve çeltik üreticisi Ahmet Koru, yaptığı açıklamada; çeltik hasadının başlayacağını ve üreticinin derdine çare olacak bir fiyatın açıklanmasını beklediklerini belirtti.

“Çeltik üreticisinin derdine çare olacak bir fiyat açıklamalı”

Çeltikte erken ekim yapan üreticilerin, hafta sonu itibariyle yavaş yavaş hasada başlayacağını hatırlatarak, sözlerine başlayan Koru, “3-5 üreticimiz hasada başlayacak. Bu günden güne artarak, devam edecektir. İnsanlarda bir belirsizlik ve tedirginlik söz konusu. Çeltik harmanı geldi ama üreticinin yüzü ne yazık ki, gülmüyor. Belirsizlik, ne olacak diye bekliyor. Ofis, fiyat açıklayıp-açıklamayacağını bilmiyoruz. Eğer ofis gerçekten fiyat açıklayacaksa, derdimize çare olacak bir fiyat açıklamasını istiyoruz. Derdimize çare olacak bir fiyat açıklamayacaksa, açıklamasın. En azından piyasa kötü olmasın. Luna cinsi çeltiğin, 2 bin 700-2 bin 850 TL seviyesinde olduğunu duyuyoruz. Bizim yaptığımız maliyetlere göre; luna cinsi çeltiğin 3 bin TL’nin altına düştüğünde üreticiye zarar yazıyor. Çeltikte maliyet rakamları hesaplandı. İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar’da 1 dekarda, 2 bin 300 TL maliyetin çıkartıldığını açıkladı. Eğer derdimize çare olacak bir fiyat açıklanmazsa, üretemez duruma geleceğiz. Hükümetimizin ve devletimizin, biz üreticilere destek olmalarını istiyoruz. Üretimimize devam edelim.” dedi.

“Büyük marketler, ithal ve yerli çeltiği karıştırıyor”

Türkiye’de çok fazla ithal ürünün geldiğini belirten Ahmet Koru, şunları söyledi: “Bu ithal ürünler, yerli ürünlerle karıştırılıp, bazı büyük marketlerde satıldığını görmekteyiz. Bu ürünlerin Osmancık mı, Baldo mu yoksa cameo mu olup-olmadığını soran yok. Çok ucuza mal ettikleri ithal çeltiği, yerli çeltikle karıştırıp, son tüketiciye pahalıya kötü mal yediriyorlar. Tüketici, aslında ucuza değil; pahalıya ürün yemiş oluyor. Büyük marketlerin elinde, yeterli miktarda mal olduğu söyleniyor.”

“Luna çeltiğinin tonu 3 bin TL’nin altına  düşerse, çok büyük zarar edeceğiz”

Koru, sözlerini şöyle tamamladı: “Fiyatların ürün bollaştığında, daha da düşmesinden koruyoruz. Hükümetimiz ve devletimiz, son kullanıcıyı nasıl koruyorsa, ilk üreticiyi de koruması gerekiyor. Eğer bunu yapmazsa, fiyatlar daha da aşağıya düşecektir. Üretici daha da, zarar edecektir. Bu yıl, maliyetlerin artması nedeniyle, çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Dolu ve sel gibi afetler yaşanmadan harmanı yapmayı bekliyoruz. Luna çeltiğinin tonu 3 bin TL’nin altına düşerse, üretici olarak çok büyük zarar edeceğiz. İthal ürünlere döviz vereceğimize, devletimiz üreticisine destek olsun. Üretici olarak, çalışarak batıyoruz. Devlet baba, üreticinin elinden tutsun. Sadece çeltikte değil; tüm tarımsal faaliyetlerde destek versin.”

(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —