Tarih: 29.05.2024 08:34

Duman: “Randevu Konusunda Kimse Mağdur Olmayacak”

Facebook Twitter Linked-in

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Edirne Başmüdürü İbrahim Duman, TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi ziyaretinde, çiftçilerin depolardaki doluluk oranı nedeniyle duyduğu kaygıyı giderecek açıklamalarda bulunarak, TMO’nun gereken çalışmaları yaptığını belirtip alımda sorun olmayacağını söyledi.

TMO Edirne Başmüdürü İbrahim Duman, dün Keşan’a gelerek TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi’ni ziyaret etti. Duman, burada Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan, TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi Müdürü Tarık Dinç, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret Borsası (TB) Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, İpsala Ticaret Borsası (TB) Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Sezer, Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Haşan Şen, Enez Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Oskan, Uzunköprü Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Kayalı tarafından karşılandı.

Duman: “Randevu konusunda kimse mağdur olmayacak”

Ziyaret sonrasında açıklamalarda bulunan Duman, TMO olarak Edirne merkez ve ilçeler olmak üzere toplamda 14 noktada buğday alımı yapacakları bilgisini vererek, “Bununla ilgili tarla kiralamaları, 4 ayrı noktada yaklaşık 100 bin tonluk depo kiralamaları yaptık. Açık sahalarımızı da hazır hale getirerek sözleşmelerini yapıyoruz. Hiçbir sıkıntımız yok. Randevu sistemini de önümüzdeki günlerde açacağız. Alımların bayram sonrasında başlayacağını tahmin ediyoruz. Randevu için üreticilerimiz bizi aramaya başladı. Biz de ziraat odaları aracılığı ile randevuları ne zaman açacağımız konusunda üreticilerimize SMS gönderiyoruz. Herkes gönderilen SMS’lere göre randevularını alacak. Randevu konusunda hiçbir şaibe yok. Yaklaşık 4 yıldır bu yöntem ile alım yapıyoruz. Randevu konusunda kimse mağdur olmayacak. Bir üretici 3 randevu alabilecek. İlk randevusuna gelerek ürününü boşaltan üreticimiz yine 3. randevusunu alabilecek. Yani 3 açık randevu olacak. Geçen yıl uygulanan bu sistemde çok başarılı olduk.” dedi.

“Kapalı depolarımız tamamen dolu olsa bile toprak altına istediğimiz kadar alım yaparız”

Randevuların ÇKS kayıtlarına göre alınacağını da aktaran İbrahim Duman, “TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi depolarında yaklaşık 20 bin ton boşluk var. Özel bir depoda da yer var ve TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi karşısında toprak altı alım için yaklaşık 150 dekarlık açık alan kiralandı. İstediğimiz kadar buğday alabiliriz. Alım konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Herkes ‘TMO bu sene buğday alabilecek mi?’ diye kaygılı ama bizim kapalı depolarımız tamamen dolu olsa bile toprak altına istediğimiz kadar alım yaparız. Biz o manevra kabiliyetine sahibiz. Yaklaşık 3 aydır açık alım noktalarını tespit ettik ve sözleşmelerini yaptık. Bu yüzden çok rahat konuşuyorum.” diye konuştu.

“Buradaki depo dolduktan sonra açık alana alım için başladığımızda TMO’nun personeli alım yapacak”

TMO’nun toprak altına yapacağı buğday alımlarında, TMO-TOBB LİDAŞ’ta yapılan muafiyetlerin geçerli olmadığı bilgisini veren Dinç ise “TMO-TOBB LİDAŞ’ta yüzde 2 stopaj avantajı var. Fakat TMO alımında ürün döküldükten ve satış gerçekleşene kadar olan kısımda, aradaki depo kira ücreti çiftçiden kesilir. Açık yığında TMO’nun yüzde 2 stopaj avantajı yok. Ancak depo kira ücretine baktığımızda aradaki rakamlar birbirine yakın.” derken, İbrahim Duman, şunları söyledi, “Randevuda tonajı düşük tuttuk. Amacımız öncelikle küçük ve orta ölçekli üreticilerimizin ürününü almak. Ayrıca, TMO alım yaparken kendi personelimiz ile alımları gerçekleştireceğiz. Geçen yıl da aynısını yaşadık. Buradaki depo dolduktan sonra açık alana alım için başladığımızda TMO’nun personeli alım yapacak.”  

Arpa alımı…

Bu açıklamaların ardından, arpa alımlarının, Edirne merkez, Uzunköprü ve İpsala’da gerçekleştirileceği yönünde bilgi de paylaşıldı. Haber / FOTO: İlker Gürel

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —