“ÖNCE AİLE HEKİMLERİNİZE BAŞVURUN”
Edirne’de grip ve domuz gribi salgını olduğuna dair çıkan söylentilerle ilgili açıklamalar yapan Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, vatandaşların endişeye kapılmasını gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. Grip ve nezle hastalıklarının belirtileri nedeniyle acile başvuran vatandaşların da öncelikle aile hekimlerine danışması gerektiğini ifade eden Dr. Kalkan, doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmanın ise çok zararlı olduğunu vurguladı.
“EDİRNE’DE DOMUZ GRİBİ SALGINI YOK!”
Edirne İl Sağlık Müdür Dr. Ali Cengiz Kalkan kamuoyunda çıkan söylentiler hakkında açıklamalar yaparak, “Edirne’de herhangi domuz gribi vakası yok. Mevsimsel grip vakalarıyla ilgili olarak da geçtiğimiz yıllardaki vaka sayılarıyla bu yılı karşılaştırdığımızda bir fark yok. Dolayısıyla Edirne’de endişe ve kaygı yaratacak bir salgın olduğunu söylemek mümkün değil. Olduğunda da biz şeffaf bir şekilde de vatandaşlarımızla bilgileri paylaşırız. Vatandaşların endişe etmesini gerektiren hiçbir durum söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.
“ÖNCE AİLE HEKİMLERİNİZE BAŞVURUN”
Acile başvuran hastaların yarıya yakınının grip, nezle gibi hastalıklar nedeniyle başvurduğunu belirten Dr. Kalkan, “Ancak bunlar, birinci basamak hekimliğimize de başvurduğunda tedavi edilebilecek rahatsızlıklar. Buradan bu tür şikayeti olan hastalarımıza sesleniyorum; öncelikle aile hekimlerinize müracaat edin. Yapılan tedavi ve ilaçlara rağmen hastalığınızı yenemiyorsanız; Devlet Hastanesine gidin.” dedi.
“SIK SIK ELİNİZİ YIKAYIN”
Vatandaşların bu dönemlerde uyması gereken sağlık kurallarının Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandığının altını çizen Dr. Kalkan, “Bu dönem uyulması gereken sağlık kuralarıyla ilgili Sağlık Bakanlığımız bilgilendirmeler yapıyor. Vatandaşların sık sık ellerini yıkaması, kalabalık ortamlarda hapşırma ve öksürmelerde avuç içi yerine dirsek içini kullanması ve kağıt peçete kullanması öneriliyor. Bu dönemlerde sağlıklı besinlerle de vücut direncini en üst seviyeye çıkartmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“ATEŞ ASLINDA BİR SAVUNMA MEKANİZMASIDIR”
Ateş yükselmesinin aslında vücudun sergilediği bir savunma mekanizması olduğunu belirten Dr. Kalkan, “Bizi asıl paniğe sevk eden şeyler sağlık konusunda yeteri derecede bilgimizin olmayışı. Sağlıklı bilgiler yerine sağlıksız bilgilerle hareket etmek paniğe neden olabiliyor. Ateş aslında vücut için bir savunma mekanizması. Tıpkı öksürük gibi. Ateşin de vücutta bir yere kadar yaptığı hizmetler vardır. Uzun süre ve artış gösteren ateş tehlikelidir. Bunları ayırt edebilmek için hekime başvurmak şarttır.” ifadelerini kullandı. Dr. Kalkan, doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmanın son derece sakıncalı olduğunu söyleyerek, “Doktor tavsiyesi olmadan ilaç alınması vücut için hiç doğru bir eylem değil. Vatandaşların hangi durumlarda ne kadar ilaç kullanmaları gerektiğini aile hekimlerine danışarak öğrenmelerini tavsiye ederim. Vatandaşlarımızın, ‘komşum kullanmıştı, iyi gelmişti’ düsturu ile yola çıkmaları oldukça zararlıdır.” dedi.