• BIST 100

    9031,82%-2,18
  • DOLAR

    34,48% 0,09
  • EURO

    36,43% 0,26
  • GRAM ALTIN

    2944,22% 0,32
  • Ç. ALTIN

    4929,17% 0,00

Edirne'de tarımda yeni dönem başladı!

Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı coğrafi ve iklimsel değişikler yeni tedbirlerin alınması ve üretimde devlet desteğinde yeni adımların atılmasına sebep oldu.

Gündem 9.09.2024 08:49:00 0
Edirne

Tarım ve Orman Bakanlığı bu kapsamda özellikle kuraklık ile mücadele de su kaynaklarını ön plana alan "Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli" geliştirdi. İşte yeni modelin detayları…

Son dönemler iklim değişikliği, nüfus artışları, doğal afetler, göç, gıda milliyetçiliği, jeopolitik riskler başta olmak üzere birçok etken tarımsal üretimi riskli hale getirdi.

Edirne’de Tunca Nehri’nde yaşanan kuraklık bu yıl yaşanan riskler kapsamında yer aldı. Bu etkilere toprak ve suyun azalması ile kirlenmesinin eklenmesiyle ne kadar büyük bir riskle karşı karşıya kalındığı bu dönemde Edirne’de yaşanarak görüldü.

Edirne’de alınan önlemler her ne kadar bu yıl çiftçinin zarar görmesini engellese de gelecek yıllar için kuraklık riski devam ediyor.

"Bitkisel üretim planlamasında suyu merkeze koyduk"

Bu kapsamda hayata geçirilen "Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli" ile hem üretim alanında yeni önlemler alındı hem de destek türlerinin daha faydalı hale getirilmesi hedeflendi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli" konulu basın toplantısında ülkenin su stresi altında olan bir ülke olduğunun altını çizerek, kuraklık tehdidine dikkat çekti.

Kişi başına düşen 1313 metreküplük bir potansiyelle su stresi altına olan bir ülkeyiz. Eğer hiçbir aksiyon almazsak, 2030 yılında 1000 metreküpün altına düşme riskimiz var ve bu bizim su fakiri bir ülke kategorisine girmemizi gerektirecek bir sonucu doğuracak. Dünyanın tarımsal üretimde önemli ülkeleri iklim değişikliği, gıda güvenliği, tarladan sofraya kadar stratejiler, sürdürülebilirlik, etkin toprak, etkin su yönetimi ve geliştirilmiş çiftlik uygulamaları dahil olmak üzere birçok konuda yeni normal dediğimiz etkenlere cevap vermeye çalışıyor.

Bitkisel üretim planlamasına çalışırken suyu merkeze koyduklarına işaret eden Yumaklı, tarımsal üretim planlamasının bundaki sonraki dönemlerinin kendileri için en önemli girdisinin su olduğunun altını çizdi.

"Tarımsal destekleri sadeleştirdik"

Yumaklı, yeni uygulamalara önceki destekleme modeliyle cevap vermelerinin mümkün olmadığına değinerek, "Verilen tarımsal kredileri tamamen üretim planlamasına odakladık. Hibe programları, sözleşmeli üretim, kayıtlılık, tarım sayımı, işlenmeyen arazilerin tarımsal üretime kazandırılması gibi konuları araçlar olarak üretim planlamasının en önemli başlıkları olarak ortaya koyduk ve uyguladık." diye konuştu.

Önceki destekleme modelinde alt başlıklarıyla birlikte 165 kalemde destekleme verdiklerini anımsatan Yumaklı, 2022'de 129 milyon ton, 2023'te de 137 milyon tonluk üretimde tarımsal desteklerin yönlendirici etkisinin olduğunu aktardı.

Yumaklı, tarımsal desteklerin sadeleştirilmesi konusunda herkesin mutabık kaldığını ifade ederek, "Bunu sadece bitkisel üretimi planlarken yapmadık. Hayvansal üretim başlığı ile su ürünleri başlığını da planlarken oradaki destekleri sadeleştirmiş olduk." dedi.

Ülkede yaklaşık 24 milyon hektar ekilebilir tarımsal arazi bulunduğuna dikkati çeken Yumaklı, bu arazilerin 3,8 milyon hektarının çok yıllıklı bitki denilen dikili meyvelerden ve diğer bitkilerden oluşan kısım için kullanıldığı bilgisini paylaştı. Yumaklı, 20,2 milyon hektarın da geriye kalan ürünlerin üretilmesi için kullanıldığına işaret ederek, şunları söyledi:

Üretim planlamasına başlarken, Türkiye'de yaklaşık 206 başlıkta geniş bir yelpazede üretim yapıldığını göz önüne alarak stratejik ürünlerden başlamayı hedefledik. 13 stratejik ürün, hububat, baklagil, yağlı tohumlar ve diğer dediğimiz patates ve soğan. Neden bu stratejik ürünleri seçtik? Çünkü bu ürünler ülkemizdeki 20,2 milyon hektarın 15,6 milyon hektarında ekilen ürünler. Üretim planlamasının düğmesine bastığımızda, yaklaşık yüzde 77'si oranında ekilen ürünleri planlamaya almış olduk. Gıda arz güvenliğimiz için önemliydi, stratejik önemliydi, insan ve hayvan beslenmesi önemliydi ve sanayimizin ham madde temini önemliydi. Artı bir dediğimiz de yem bitkileri. 13 artı 1 ürünle 1 Eylül 2024 itibarıyla üretim planlamasına Türkiye'deki toprakların yüzde 77'sinde üretilen ürünleri planlama kapsamına almış olduk.

Hububatta 2027 planlama dönemi sonuna kadar yüzde 13'lük bir artış öngördüklerini bildiren Yumaklı, 35 milyon tondan 39,5 milyon tona çıkılacağını belirtti. Baklagillerde de yüzde 17'lik bir artış planladıklarını anlatan Yumaklı, yağlı tohumlarda da yüzde 22'lik bir artışı sağlamış olacaklarına dikkati çekti.

Desteklerdeki "ilk"ler belli oldu

Destekleri açıklarken bu planlama sürecinde birçok ilki de gerçekleştirdiklerine işaret eden Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Destekler ilk kez üretim döneminden önce açıklandı. 3 yıl boyunca geçerli olacak üretim destekleri yine bu süreçte açıklanmış oldu. Stratejik ürünlere ilave planlama desteği yine ilk kez bu modelde gerçekleştirilmiş olacak. Destek tutarlarının girdi maliyetleri baz alınarak belirlenmesi ve değişime göre güncellenmesi bu modelde söz konusu olacak. Su kısıtı olan bölgelerde kademeli üretime dahil olan ürünlere de ilave destek olacak. Kamu tarafından geliştirilen yerli ve milli tohumlara da ilave destek vermiş olacağız. Bitkisel üretim planlamasında yer alan üreticilerimiz, hangi havzada, hangi ürünü ekerse nasıl bir destek alacağını bugünden itibaren önümüzdeki 3 yıl boyunca biliyor oldu. İleriye doğru, üçer yıllık periyotlarda açıklamış olacağız.

Yumaklı, bitkisel üretim destekleme modelinin temel destek, planlama desteği ve üretim geliştirme desteği olarak 3 ana başlığa indirildiğini söyledi.

Temel desteğin, planlama dışı ürünlerin dışındaki ürünlere ve planlamaya dahil olup belirlenen havzalarda üretilen ürünlere başka kıstas aramadan, kullanılan mazotun yarısını, gübrenin de yüzde 25'ini vermek üzere tasarlandığını bildiren Yumaklı, "Türkiye'de üretim yapan bütün üreticiler, temel desteği alacak, sadece planlama grubu ürünleri için bir farklılık var. Onların belirlenen havzalarda üretilmesini istiyoruz." dedi.

Yumaklı, ikinci grupta ise 13 stratejik ürün ve yem bitkisinin, paydaşlarıyla birlikte yaklaşık 2 yıllık çalışmayla belirlenmiş olan havzalarda üretilmesi durumunda temel destek kadar bir desteğin de kendilerine verileceğini bildirerek, "Yani bu durumda mazotun yüzde 50'si daha ilave olmuş olacak, tamamını almış olacaklar. Gübrelerin de yüzde 50'sini almış olacaklar. Bizler stratejik ürünleri belirlenen havzalarda ürettiğimiz zaman hem suyumuzu hem toprağımızı korurken hem de bu ürünlerin ekonomik karşılığını daha iyi alınmasını sağlamış olacağız." diye konuştu.

O Ürünlere artık destek verilmeyecek

Su kısıtı olan yerlerde de belirlenen şekilde üretim yapılırsa, gübrenin de geri kalan yüzde 50'sini vermek suretiyle o ürün için kullanılan gübre ve mazot desteğinin tamamını vermiş olacaklarını belirten Yumaklı, "Geçtiğimiz iki yılda bu iki girdinin ayni olarak verilmesi sistemini getirmiştik ama maalesef orada hiç istemediğimiz sonuçlar oluştu ve biz bunları çiftçilerimizden ve üreticilerimizden gelen talep sonucunda nakdi ödemeye çevirdik." ifadesini kullandı.

Yumaklı, şunları kaydetti:

Önceki dönem, 185 lira mazot ve gübre desteği verilen buğdaya, yeni dönemde 634 lira mazot ve gübre temel desteği verilecek. Mazot ve gübrenin bir daha çiftçilerimize ödenmeyeceği yolunda bir tezvirat yaptılar, bunun doğru olmadığını da belirtmek istiyorum. Eğer su kısıtı olan bir havzada üretiliyorsa, bizim mutabık kaldığımız şekliyle üretimini tespit ettiğimiz ürünler için de ilave 342 liralık bir destek vereceğiz. Ayçiçeğinde 206 liralık mazot ve gübre desteği veriyorduk, bu rakam 732 liraya çıkıyor. Su kısıtı olan bölgede üretildiği zaman 293 liralık ilave bir destek almış olacak. Planlama dışındaki ürünlerin de tamamı 138 lira ödeniyordu, bunlar da 244 liralık temel destek almış olacak.

Konya'nın Kulu ilçesinde üretilen ürünler üzerinden örnek veren Bakan Yumaklı, buğday, arpa, nohut, mercimek, ayçiçeği ve aspir ürünlerinin burada ekildiği takdirde bu ürünlerin hem temel destek hem planlama desteği hem de su kısıtı desteği alacaklarını bildirdi.

Yumaklı, planlama dışındaki ürünlerin üretilmesi halinde sadece temel destek alacağını bildirerek, "Planlamaya dahil olan ürünlerin içerisinde olup da bu alanda üretilmesi doğru bulunmayan soya, patates, kanola, pamuk gibi ürünleri burada bir üreticimiz üretmek istedi, o zaman bu ürüne hiçbir destek vermeyeceğiz. Bunun Tarım Kanunu'nda yapılan değişikliklerle çok farklı yaptırımları da var. Bütün odak noktamız, ürünlerin planlamaya dahil olduğu şekliyle planlanan havzalarda, belirlenen şartlarda üretilmesini sağlamak." diye konuştu.


İpsala’da Narko Gençlik Eğitimi Yapıldı

İpsala’da Kurtuluş Yemeği Düzenlendi

Esetçespor Sahalara Dönüyor.

İpsala’nın Kurtuluşu Coşku İçinde Kutlandı.

İpsala Belediyesi Termal Otel İçin Düğmeye Bastı

AK Parti İpsala Gençlik Kolları Başkanlığına Barkın Gümüş Seçildi.

İpsala Belediyesinin Arazi İhalesi 26 Kasım’da Yapılacak.

İpsala’da Kurtuluş Bayramı İçin Toplantı Yapıldı.

Keşan Genç Girişimciler Komitesi Yüksekokulu Ziyaret Etti:

TOKİ’nin Konut İhalesi 5 Aralık’ta Yapılacak.

Hacıköy’deki RES Projesi Toplantısı Yapıldı.

İpsala OSB’nin altyapısı tamamlandı

86.Yıldır Dinmeyen Özlem

Özcan,Köprü’yü Ziyaret Etti.

Gülçin Gürkan İYİ Partiden İstifa Etti.

TMO Ürün Paralarını Bugün Ödeyecek.

İpsala’da Hayvanlar Aşılanıyor.

KAZAYA BAKARKEN, KAZA YAPTILAR

İpsala’da Çeltik Üreticileri Yemekte Buluştu.

İpsala’da Tarımda Yeni Destek Modelleri Anlatılıyor.

GÖKSU,CHP’NİN YENİ BAŞKANI OLDU.

İpsala Devlet Hastanesinde Hasta Hakları Etkinliği Düzenlendi.

Şerif, Kerman’ı, Ziyaret Etti.

Demir, Mazbatasını Aldı.

Kocahıdır Köyü sakinleri GES Projesi’ne itiraz ederek tepki gösterdi

Bu Dubai Çikolatası “Made in İpsala”

Düğünden Dönerken Kaza Yaptılar.

Erdinç, Kerman’ı, Ziyaret Etti.

Okullar arası İş birliği Anlaşması imzalandı.

CHP'DE ŞOK İSTİFA..

Yükleniyor

Yerli ve Milli Parti’de Mesut Ağırbasan güven tazeledi

Ediz Ün sessizliğini bozdu!

T.Ü. Akademisyenlerinin Desteği İle Organik Yakıtlı Kurutucu Geliştirildi

Ün İstifa Etti!

TÜ’den 9 isim dünya listesinde

TYBB Edirne Şubesi Yönetiminden Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

CHP Milletvekili Ediz Ün’e Dört Bir Yandan Tepki Yağıyor.

DSİ'den Trakya'ya Müjde

Vali Sezer: “Nöbet Usulü Kademeli Sulama Sistemi İle Çeltikleri Kurtardık”

Sezer; “Bu Sene Edirne’nin Eğitim Yılı Olacak”

Gazeteci Meslektaşımız Neşe Tosun Babasını Kaybetti

Özdağlı “Anız Yangınları” İle İlgili Yetkilileri Göreve Davet Etti.

TIR’a Arkadan Çarptı

Emniyet, Dolandırıcılara Karşı Uyardı.

Keşan’a, Yeni Hükümet ile Emniyet Binası Yapılacak.

SAROS'da Tatil İzdihamı ..

KOSGEB Girişimcilik Desteği 2 milyon TL’ye Çıktı

“Tiny house”lerin Kaldırılmasına Destekler Sürüyor.

AKÇEŞME KÖYÜ MUHTAR ADAYI CENGİZ ENGİN AZALARINI TANITTI

Bu Acıya Yürek Dayanmaz

Süne popülasyonunu belirlemek için çalışmalar başladı

Emniyetten “Çift Ödeme İadesi” Dolandırıcılığı Uyarısı!

Aksal’dan Yenidoğan Çetesi Olayına Sert Tepki

Aksal, Bakan Yumaklı’ya Üreticilerin Sorunlarını Aktardı.

Buğday'ın Kasım Ayında Ekilmesi Önerildi.

Sosyal Medya Tehdit Alanı Olmayacak

Gıda Ürünlerine Sıkı Denetim

Aksal, Bakan Uraloğlu ile görüştü

Desteklemeler İçin Başvuru Takvimi Belli Oldu.

Türkiye’de büyükbaş hayvan sayısı azaldı, küçükbaş sayısı arttı

Filenin Keşanlı Sultanı Duru Zambak, Eczacıbaşı’nda forma giymeye başladı

1.Amatör Küme Fikstürü Yarın Çekiliyor.

Furkan Dıravacı’ya Teklif Yağıyor.

Altın Kızlar Şampiyon Oldu.

Umuda Veda Ettik.

Genç Voleybolcular Yarı Finalde

İpsalalı Voleybolcular Fırtına Gibi Esiyor.

İpsala Spor Bayan Voleybol Takımı İlk Maçında Galip Geldi.

“Okuldan Spora ”Projesinin Şampiyonu Atatürk Ortaokulu Oldu.

“Okuldan Spora” Projesinin Şampiyonu Atatürk İlkokulu Oldu.

Martin, CHP’ye Geri Dönüyor.

“Hedefimiz 3 Yıl İçinde 100 Kilometre Asfalt Yapmak”

Gazeteci Yavaşer Haklı Bulundu.

Başkan Özlem Becan’a Teşekkür Plaketi

Tahsisli Makam Aracı Geri İstenen Becan’ın “Emektar” Paylaşımı…

TYBB Edirne Şubesi'nin 4.Gazetecilik-Vefa Ödülleri Uzunköprü’de Sahipleri İle Buluştu

CHP'li Başkan Yardımcısına Açılan Dava Sonuçlandı

Trakya Gazeteciler Derneği’nden Gazeteci Yavaşer’e Destek

TGD'den Kınama

Sabriye Cemboluk Uzunköprü’den sonra Enez’de de okurlarıyla buluştu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 11 10 0 1 21 31
2.Fenerbahçe 11 8 1 2 18 26
3.Samsunspor 12 8 3 1 11 25
4.Eyüpspor 12 6 2 4 7 22
5.Beşiktaş 11 6 2 3 9 21
6.Göztepe 11 5 3 3 6 18
7.Sivasspor 12 5 5 2 -3 17
8.İstanbul Başakşehir 11 4 3 4 3 16
9.Kasımpaşa 12 3 4 5 -3 14
10.Konyaspor 12 4 6 2 -6 14
11.Antalyaspor 12 4 6 2 -9 14
12.Rizespor 11 4 6 1 -9 13
13.Trabzonspor 11 2 3 6 -2 12
14.Gazişehir Gaziantep 11 3 5 3 -3 12
15.Kayserispor 11 2 3 6 -5 12
16.Bodrum FK 12 3 7 2 -6 11
17.Alanyaspor 11 2 5 4 -5 10
18.Hatayspor 11 1 7 3 -8 6
19.Adana Demirspor 11 0 9 2 -16 2