Tarih: 25.09.2020 10:07

Gaytancıoğlu,”Çeltik Ekimi 100 Bin Dönüm Azaldı”

Facebook Twitter Linked-in

Millet İttifakı ortaklarının Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ile Orhan Çakırlar dün hasada başlayan İpsala ovasındaki çeltik üreticilerini ziyaret ettiler.

Gaytancıoğlu ve Çakırlar ile beraber İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal, CHP İlçe Başkanı Ahmet Uğraş Uybaş, CHP İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Ali ve çeltiğin Profesörü olarak bilinen Halil Süer’in eşlik ettiği çeltik hasadına başlayan Çeltik Üreticileri Başkanı Sedat Balcılar’a, başlayan Çeltik hasadı için tüm üreticilerimizin adına hayırlı ve bereketli olsun ziyaretinde bulundular.

ÇELTİK HASADI BAŞLADI, VERİMDE DÜŞÜŞ, İTHALATTA ARTIŞ VAR

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, burada yaptığı açıklamada” Çeltik hasadı başladı. 2019'a göre ekiliş alanları 100 bin dekar azaldı. Türkiye 2020'nin ilk 7 ayında 110 milyon dolarlık pirinç ithalatı yaptı. 2007'den beri destekleme primi hiç artmadı. Çeltik fiyatları 1 TL iken de kilogramda 10 kuruş destek vardı. Halen destek 13 senedir hiç artmadı 10 kuruşluk destek devam ediyor.

Üstelik bu desteklerden kesinti yapılıyor. Bu arada çeltik fiyatları TMO tarafından açıklandı, açıklanmasaydı daha iyiydi. Neden mi, serbest piyasada tonu 4500 TL olması beklenen orta taneli çeşitler için TMO bu sene için 3200 TL fiyat açıkladı. Yani aslında 1 yıl öncesinin fiyatı. Fiyat açıklanması gereken yıl açıklamayan TMO, nedense 2 yıldır fiyat açıklıyor.

Kısacası piyasaları takip etmiyor. Ama neden olduğunu çok iyi biliyorum. Amaç, gıda enflasyonuna yol açmasın diye SIFIR GÜMRÜK VERGİLİ İTHALATIN önünü açmak. Yani küçük üretici düşük fiyatla çeltiğini satsın, sıfır vergi ile ithalat yapılsın, hem yandaşlar kazansın hem de gıda fiyatları artmasın. Dünyada artık böyle bir şey yok. Kimse ithalat yapmıyor, her ülke ihracata yasaklar getiriyor. Yani isteseniz de alamayacaksınız, bari Türk çiftçisinin yüzünü biraz güldürün. LUNA'nın ithalat fiyatı zaten 500 $ yani 3900 TL. Kendi üreticimizden 3200'e alacaklar, Çin'den 3900'e gümrük vergisi ödemeyerek alacaklar. Gümrük vergisi ödenirse fiyat 5000 TL'yi geçiyor. Kısacası TMO artık çiftçisinin dostu değil rantçılara zemin hazırlayan bir kurum haline getirilmiştir” dedi.

GAZETELERİ ZİYARET ETTİ.

Gaytancıoğlu, daha sonra İpsala’daki yerel basına ziyaretlerde bulundu. Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —