• BIST 100

    9030,27%0,94
  • DOLAR

    34,28% 0,09
  • EURO

    37,10% 0,02
  • GRAM ALTIN

    3064,94% 0,28
  • Ç. ALTIN

    5012,67% 0,11

Hayvancılıkta Yeni Destekleme Modeli

Üreticilerimizin gelecek yılları öngörebilmeleri için destek kararı ilk defa 3 yıllık olarak hazırlandı. Birim destek tutarları her yıl yeniden belirlenecek.

Gündem 29.07.2024 09:15:00 0
Hayvancılıkta Yeni Destekleme Modeli

Tarım ve Orman Bakanlığının “Planlı Üretim" kapsamında oluşturduğu yeni destekleme modelini içeren “2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Karar" Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi…

Tarım ve Orman Bakanlığının “Planlı Üretim” kapsamında oluşturduğu yeni destekleme modelini içeren “2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Karar” Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakan İbrahim Yumaklı, yeni destekleme programı ile belirlenen kriterleri yerine getiren işletmelere ilave destekleme yapılacağını, bu sayede üretimde verim ve kalitenin arttırılmasının sağlanacağını bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, bugünkü Resmî Gazete’de yayımlanan karara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yeni destekleme modelinin gıda arz güvenliği dikkate alınarak üretim planlaması ekseninde hazırlandığını ifade eden Yumaklı, hedeflerinin verimli, sürdürülebilir ve kalite bir üretim modeli olduğunu vurguladı.
Ülke ihtiyacının yurt içi üretimle karşılanmasını hedeflediklerinin altını çizen Yumaklı, “Bu kapsamda yerli gen kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi, kayıtların güncel tutulması ile üretim sürecinde yaşanan maliyet artışları ve fiyat istikrarsızlıkları gibi olumsuz koşullardan üreticilerin korunmasını planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Yumaklı, bu amaç ve hedefler doğrultusunda, önceki yıllarda uygulanan destekleme programlarının daha etkin bir yapıya kavuşturularak 2024-2026 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık yeni bir destekleme programı oluşturduklarına dikkati çekti.
Yeni destekleme programı ile belirlenen kriterleri yerine getiren işletmelere ilave destekleme yapılacağını dile getiren Yumaklı, ayrıca, hayvancılık işletmeleri içerisinde önemli bir paya sahip olan aile işletmelerine ilk defa ilave destek verildiğini ve kırsalda üretimin ana direği olan kadınlara ve geleceğimizin teminatı gençlere pozitif ayrımcılık yapıldığını vurguladı.
Karara ilişkin detaylar ise şu şekilde:

HAYVANSAL ÜRETİMİN DESTEKLENMESİ
Hayvansal üretimde yeni destekleme programı temel hayvancılık ve ürün geliştirme destekleri olmak üzere iki gruba ayrılıyor.
Temel hayvancılık destekleri; büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve ipek böceği faaliyetlerinin desteklenmesinden oluşuyor. Her bir destek için temel destek tutarı belirlendi. Aile işletmeleri, genç ve kadınlar, birinci derece örgüt üyesi ile planlama bölgeleri gibi yönlendirici kriterleri sağlayan yetiştiricilere temel destek tutarına ilave destek verilecek. Ayrıca suni tohumlama, soy kütüğü, yerli sperma, ari işletme, sürü yöneticisi (çoban) gibi verimlilik kriterlerine ilave destek sağlanacak.
Ürün geliştirme destekleri başlığı da; çiğ süt, besilik erkek sığır (karkas), tiftik üretimi desteklerini kapsıyor. Her bir destek için temel destek tutarı belirlendi. Aile işletmeleri, genç ve kadınlar, birinci derece örgüt üyesi ile planlama bölgeleri gibi yönlendirici kriterleri sağlayan üreticilere temel destek tutarına ilave destek verilecek. Ayrıca ari işletme, kendi tankında soğutma, örgüt üzerinden pazarlama, karkas ağırlığı, kaliteli tiftik ve sözleşmeli üretim gibi verimlilik kriterlerine ilave destek verilecek.
KARAR KAPSAMINDAKİ YENİLİKLER
Üreticilerimizin gelecek yılları öngörebilmeleri için destek kararı ilk defa 3 yıllık olarak hazırlandı. Birim destek tutarları her yıl yeniden belirlenecek.
Destekleme tutarları katsayılar üzerinden belirlenerek performansa dayalı bir destekleme sistemi oluşturuldu.
Yeni modelde yönlendirici ve verimliliği arttırıcı kriterleri sağlayanlar daha yüksek destek alacak, böylece verimli ve kaliteli üretim teşvik edilecek.
Hayvancılık işletmeleri içerisinde önemli bir paya sahip olan aile işletmeleri ilk defa ilave destek alacak.
Kadın ve genç yetiştiricilere ilk defa pozitif ayrımcılık yapılarak temel desteğe ilave destek verilecek.
Tarımsal amaçlı örgütlerin derecelendirilmesi kapsamında; Birinci Derece Tarımsal Amaçlı Örgütlerin üye/ortakları temel desteğe ilk defa ilave destek alacak.
Önceden anaç hayvanlar için ödenen küçükbaş destekleri ilk defa kuzu ve oğlaklar için ödenecek.
SÜT VE BESİLİK MATERYAL ÜRETİM PLANLAMA BÖLGELERİNE İLAVE DESTEKLER
Üretim planlamasının teşvik edilmesi kapsamında; süt ve besilik materyal üretim planlama bölgesi olarak belirlenen illerde doğan buzağı ve malaklar için temel desteğe yüzde 50, çiğ süt desteğinde ise süt üretim planlama bölgesi illerinde temel desteğe yüzde 40 ilave destekleme yapılacak.
Hastalıktan ari işletmelerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması kapsamında; kaliteli damızlık materyalin yurt içi üretimle karşılanması için ari işletmelerde doğan dişi buzağı/malaklara temel desteğe ilk defa ilave olarak 4 katı daha fazla destekleme sağlanacak. Hastalıktan ari işletmeler veya AB onaylı işletmelerde üretilen süt için temel desteğe ilave olarak 3 katı daha fazla destekleme yapılacak.
Karar kapsamında 2024 yılında buzağı ve malaklar için 1.000 TL/baş, kuzu ve oğlaklar için 200 TL/baş, arıcılık için 100 TL/kovan, ipekböceği için 1.000 TL/kg, besilik erkek sığır (karkas) için 500 TL/baş, tiftik üretimi için 80 TL/kg, temel destek tutarı belirlendi.
DESTEK KRİTERLERLE KATLANIYOR
Yeni karar ile mevcut durumda verimlilik kriterlerini sağlayan bir aile işletmesi buzağı başına 2 bin 68 TL destek alırken, yeni model kapsamında 4 bin 800 TL destek alacak. İşletme sahibinin kadın ve/veya genç yetiştirici olması durumunda ilave 700 TL, birinci derece tarımsal amaçlı örgüt üyesi olması durumunda ilave 200 TL olmak üzere buzağı başına 5 bin 700 TL desteğe ulaşılacak.
Halihazırda ari bir aile işletme 28 bin 680 TL destek alırken, yeni model kapsamında 77 bin TL desteğe ulaşılacak.
Mevcut durumda 100 baş anaç koyun varlığına sahip bir aile işletmesi; anaç koyun, sürü yenileme, göçer ve çoban desteği dahil toplam 45 bin 400 TL destek almaktayken yeni model ile bir aile işletmesi, işletmede doğan kuzular için kadın ve/veya genç yetiştirici, birinci derece örgüt üyesi olması durumunda çoban desteği ile birlikte toplam rakam 85 bin 200 TL ‘ye çıkacak.
Şu anda 100 adet kovana sahip bir arıcı 6 bin TL destek alırken, yeni model kapsamında 10 bin TL temel destek, genç ve/veya kadın arıcı olması durumunda ilave 4 bin TL, gezginci arıcı olması durumunda ilave 3 bin TL, birinci derece tarımsal amaçlı örgüt üyesi olması durumunda ilave 2 bin TL olmak üzere toplam 19 bin TL desteğe ulaşabilecek.
İpek böceği desteği kapsamında; mevcut durumda bir yetiştirici 14 kg yaş koza ve tohum desteği (1 kutu) için 5 bin 350 TL destek alırken, yeni model ile 14 bin TL temel destek, genç ve/veya kadın olması durumunda ise ilave 5 bin 600 TL, olmak üzere toplam 19 bin 600 TL destek alacak.
Halihazırda 5 baş kombine ırka sahip besicilik yapan bir aile işletmesi 300 kg karkas için 2 bin 500 TL destek alırken, yeni model kapsamında 2 bin 500 TL temel desteğe ilave olarak, 300 kg karkas olması durumunda 2.000 TL, aile işletmesi olması durumunda 10 bin TL, genç ve/veya kadın yetiştirici olması durumunda 750 TL, birinci derece örgüt üyesi olması durumunda 500 TL olmak üzere 15 bin 750 TL desteğe ulaşılacak.
SU ÜRÜNLERİ DESTEKLERİ
Kararda, su ürünlerine ilişkin düzenlemeler ise şöyle:
Su ürünleri yetiştiriciliğinde proje kapasitesi 50 ton/yıl ve altı olan, kapalı devre üretim yapan, üretici birliğine üye olan ve birinci derece tarımsal amaçlı örgüte üye olan işletmelere her bir teknik kriter için temel destek tutarına ilave teknik kriter desteği verilecek.
Küçük ölçekli balıkçılık desteği 2025 yılı için birim tutarları yüzde 43 ile yüzde 100 arasında arttırıldı.
Balıkçı gemisi sahibi veya ortağı kadınlara küçük ölçekli balıkçılık desteği yüzde 35 daha fazla ödenecek.


CHP'DE ŞOK İSTİFA..

İş Merkezinin Temeli Törenle Atıldı

İlelebet Cumhuriyet!

CUMHURİYET BAYRAMI TÜRK MİLLETİNİN HÜRRİYET DAVASIDIR...

Efendiler! Yarın Cumhuriyeti İlan Edeceğiz.

Erhan Demir Yeniden Başkan Seçildi.

Yarın Temel Atma Töreni Yapılacak.

Gazeteci Meslektaşımız Neşe Tosun Babasını Kaybetti

AK Parti’de Erhan Demir Tek Aday

Ak Parti “Millet Konuşur, Lider Dinler” Sandığı Kurdu.

Kore Gazisi Son Yolculuğuna Uğurlandı.

Ağa Erdinç’ten Kaymakam Sevgili’ye Ziyaret

Süne popülasyonunu belirlemek için çalışmalar başladı

Emniyetten “Çift Ödeme İadesi” Dolandırıcılığı Uyarısı!

Aksal’dan Yenidoğan Çetesi Olayına Sert Tepki

Balcılar, ”Herkes Hesabını İyi Yapsın”

İpsala’nın 5 Köyün Sınırlarında 60 Türbinlik RES Projesi Başlatılacak.

Muhtarlar Günü Törenle Kutlandı.

İpsala’da Aşı ve Küpe Çalışması Yapıldı

Aksal, Bakan Yumaklı’ya Üreticilerin Sorunlarını Aktardı.

Koyuntepe Köyünün Su İsale Hattı Yenileniyor

Buğday'ın Kasım Ayında Ekilmesi Önerildi.

İpsala’daki GES Projesine ‘ÇED Olumsuz’ Kararı

Lisanslı Depo Rekor Alım Yaptı.

Sevgili, Koyuntepe Köyünde İncelemelerde Bulundu.

Karaağaç Köyünde Ceviz Hasadı Devam Ediyor.

Sosyal Medya Tehdit Alanı Olmayacak

AK Parti Kongresi 26 Ekim’de Yapılacak.

Çeltik Hasadı Devam Ediyor.

5 kişi tutuklandı.

Yükleniyor

Yerli ve Milli Parti’de Mesut Ağırbasan güven tazeledi

Ediz Ün sessizliğini bozdu!

T.Ü. Akademisyenlerinin Desteği İle Organik Yakıtlı Kurutucu Geliştirildi

Ün İstifa Etti!

TÜ’den 9 isim dünya listesinde

TYBB Edirne Şubesi Yönetiminden Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

CHP Milletvekili Ediz Ün’e Dört Bir Yandan Tepki Yağıyor.

DSİ'den Trakya'ya Müjde

Vali Sezer: “Nöbet Usulü Kademeli Sulama Sistemi İle Çeltikleri Kurtardık”

Sezer; “Bu Sene Edirne’nin Eğitim Yılı Olacak”

Gazeteci Meslektaşımız Neşe Tosun Babasını Kaybetti

Özdağlı “Anız Yangınları” İle İlgili Yetkilileri Göreve Davet Etti.

TIR’a Arkadan Çarptı

Emniyet, Dolandırıcılara Karşı Uyardı.

Keşan’a, Yeni Hükümet ile Emniyet Binası Yapılacak.

SAROS'da Tatil İzdihamı ..

KOSGEB Girişimcilik Desteği 2 milyon TL’ye Çıktı

“Tiny house”lerin Kaldırılmasına Destekler Sürüyor.

AKÇEŞME KÖYÜ MUHTAR ADAYI CENGİZ ENGİN AZALARINI TANITTI

Bu Acıya Yürek Dayanmaz

Süne popülasyonunu belirlemek için çalışmalar başladı

Emniyetten “Çift Ödeme İadesi” Dolandırıcılığı Uyarısı!

Aksal’dan Yenidoğan Çetesi Olayına Sert Tepki

Aksal, Bakan Yumaklı’ya Üreticilerin Sorunlarını Aktardı.

Buğday'ın Kasım Ayında Ekilmesi Önerildi.

Sosyal Medya Tehdit Alanı Olmayacak

Gıda Ürünlerine Sıkı Denetim

Aksal, Bakan Uraloğlu ile görüştü

Desteklemeler İçin Başvuru Takvimi Belli Oldu.

Türkiye’de büyükbaş hayvan sayısı azaldı, küçükbaş sayısı arttı

Filenin Keşanlı Sultanı Duru Zambak, Eczacıbaşı’nda forma giymeye başladı

1.Amatör Küme Fikstürü Yarın Çekiliyor.

Furkan Dıravacı’ya Teklif Yağıyor.

Altın Kızlar Şampiyon Oldu.

Umuda Veda Ettik.

Genç Voleybolcular Yarı Finalde

İpsalalı Voleybolcular Fırtına Gibi Esiyor.

İpsala Spor Bayan Voleybol Takımı İlk Maçında Galip Geldi.

“Okuldan Spora ”Projesinin Şampiyonu Atatürk Ortaokulu Oldu.

“Okuldan Spora” Projesinin Şampiyonu Atatürk İlkokulu Oldu.

Martin, CHP’ye Geri Dönüyor.

“Hedefimiz 3 Yıl İçinde 100 Kilometre Asfalt Yapmak”

Gazeteci Yavaşer Haklı Bulundu.

Başkan Özlem Becan’a Teşekkür Plaketi

Tahsisli Makam Aracı Geri İstenen Becan’ın “Emektar” Paylaşımı…

TYBB Edirne Şubesi'nin 4.Gazetecilik-Vefa Ödülleri Uzunköprü’de Sahipleri İle Buluştu

CHP'li Başkan Yardımcısına Açılan Dava Sonuçlandı

Trakya Gazeteciler Derneği’nden Gazeteci Yavaşer’e Destek

TGD'den Kınama

Sabriye Cemboluk Uzunköprü’den sonra Enez’de de okurlarıyla buluştu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 10 9 0 1 20 28
2.Samsunspor 10 7 2 1 10 22
3.Fenerbahçe 9 6 1 2 13 20
4.Beşiktaş 9 6 1 2 11 20
5.Eyüpspor 10 4 2 4 4 16
6.Göztepe 9 4 2 3 5 15
7.İstanbul Başakşehir 9 4 2 3 4 15
8.Sivasspor 10 4 4 2 0 14
9.Trabzonspor 9 2 1 6 1 12
10.Kasımpaşa 10 2 3 5 -4 11
11.Konyaspor 10 3 5 2 -5 11
12.Antalyaspor 10 3 5 2 -8 11
13.Bodrum FK 10 3 6 1 -5 10
14.Rizespor 9 3 5 1 -10 10
15.Gazişehir Gaziantep 9 2 4 3 -2 9
16.Alanyaspor 10 2 5 3 -5 9
17.Kayserispor 9 1 3 5 -6 8
18.Hatayspor 9 0 6 3 -8 3
19.Adana Demirspor 9 0 8 1 -15 1