Tarih: 11.11.2019 09:37

“İthalat çare olarak, düşünülmemeli..!!”

Facebook Twitter Linked-in

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Üyesi ve çeltik üreticisi Ahmet Koru, yaptığı açıklamada; çeltikte pazarlama ve TMO’ya tarımsal ürünlerde ithalat yetkisinin verilmesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Fiyatlar bir nebze olsun yükseldi”

Çeltik hasadının bittiğini ve pazarlama sürecine girildiğini hatırlatarak, sözlerine başlayan Koru, şunları söyledi: “Üretici, hasadını herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmadan tamamladı. Hasadın ardından en önemli konuların başında pazarlama gelmektedir. Üretici olarak, TMO’nun açıklamış olduğu fiyatlarla ürünümüzü pazarlamakta sıkıntılar yaşadık. Harman bitene kadar küçük çaplı üretim yapan üreticiler, ürünlerini perakende olarak ucuz fiyata satmak zorunda kaldı. Fakat, fiyatlar şuanda, harman döneminde istenilen seviyelere yaklaştı. Luna cinsi çeltikte kilogram başına en az 3 TL, cameo cinsi çeltikte kilogram başına en az 4 TL olması gerektiğini, diğer çeşitlerinde 3-4 TL aralığında olmasını istedik. İstenen bu rakamlar olması durumunda, sıkıntılarımıza bir nebze olsun çare olacaktır. Ama ilk zamanlarda, üreticinin istediği fiyatlar şeklinde gelişmedi. 2018 yılında yaşanan ekonomik krizden sonra girdi maliyeti olarak, yüzde 60 oranında bir artış yaşandı. Bu fiyatlara devam etmiş olsaydık, sıkıntılar büyük olacaktı. Ama fiyatlar bir nebze olsun yükseldi. Yaşanan artışla birlikte yaramıza merhem sürülmüş olundu.”

“Çarenin sadece ithalat olduğu

düşünülürse, hepimiz büyük sıkıntılar yaşarız”

TMO’ya tarımsal ürün ithalatı yetkisi verildiğini belirten Ahmet Koru sözlerine şöyle devam etti: “TMO, sıfır gümrükle ürün ithal etmek için yetkili mercilerden izin alıyordu. Ama yeni çıkan karara göre; TMO’ya istediği zaman, istediği ürünü sıfır gümrükle ithal etme yetkisi verildi. Bu üreticinin başında bir kılıç gibi duruyor. Dolayısıyla, yetkililerin piyasayı iyi şekilde koklayarak, doğru şekilde davranmalarını istiyoruz. Gerekli araştırma yapılmadan ve piyasa koklanmadan müdahale edilirse, üretici yine bir çok sıkıntıyla karşı karşıya kalır. Yetkililer, üreticiyi mağdur etmeden gerekli araştırma yapılarak, adım atmalarını diliyoruz. Her tarım ürününde hızlı şekilde ithalata sarılmak yerine, bir sıkıntı olduğunda üreticiye nedenleri sorulmalı ve bunlar araştırılmalı. İthalat seçeneği hemen tercih edilmemeli. Bu imkanı yetkililer çok iyi kullanmalılar. Çarenin sadece ithalat olduğu düşünülürse, hepimiz büyük sıkıntılar yaşarız.”

“2020 yılında yeni bir destekleme modeli geliyor”

2020 yılında yeni bir destekleme modelinin oluşturulacağını ifade eden Koru, sözlerini şöyle tamamladı: “Puantaj usulü destekleme modeli geliyor. Ama bu modeli üreticiler olarak, bizlerde bilmiyoruz. Önümüzdeki günlerde kurum ve kuruluşlar tarafından üreticinin bilgilendirilmesini istiyoruz. Ekimler yapılmadan önce, üreticiler bilgilendirilmeli. Üretici, mazot ve gübre desteğini almazsa işin içinde çıkamaz. Bundan ötürü de, 2020 yılında uygulamaya konulacak sistem üreticiye iyi şekilde anlatılmalı.”

(Haber: Deniz ÇİL)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —