• BIST 100

    10924,53%-1,34
  • DOLAR

    42,20% 0,24
  • EURO

    48,86% 0,30
  • GRAM ALTIN

    5429,94% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9007,06% 0,59

Meriç, piyasadaki düşük kaliteli pirinçlere dikkat çekti

Keşan 31.03.2017 17:04:07 0
Meriç, piyasadaki düşük kaliteli pirinçlere dikkat çekti

Keşan Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Emin Meriç, dün yaptığı açıklamada, bazı ithalatçı firmaların ucuz maliyetle ithal edilen düşük kaliteli pirinçleri ‘Baldo’ veya ‘Osmancık’ adı altında pazarlamaya çalıştıkları ve tüketiciye oyun oynanıldığını öne sürdü.

Meriç, tüketiciyi aldatmaya çalışan bu ithalatçıların önüne geçilmesi gerektiğini de savundu.

2014 yılından itibaren bazı İtalyan pirinç çeşitlerinin yüksek verimli olduğu iddia edilerek çiftçilere ektirildiğini belirten Mehmet Emin Meriç“Bu çeşitlerden elde edilen pirinçler tüketici tarafından beğenilmiyor. Bazı ithalatçı firmalar ucuz maliyetli ve düşük kaliteli pirinç paketlerinin üzerine ‘Baldo Pirinç’ veya ‘Osmancık Pirinç’ yazarak pazarlıyor.” dedi.

Ülkedeki çeltik mahsulünün pirince işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanmasının Resmi Gazete’nin 7 Ocak 2011 tarihli ve 27808 sayılı nüshasında yayımlanan Pirinç Tebliğine göre yapıldığını ifade eden Meriç, şunları söyledi: “Bu tebliğin hazırlanmasında Avrupa standartları göz önüne alınarak, tüketicilerimizin kaliteli ve karışımsız pirinç tüketmeleri hedeflenmiştir. Nitekim bu tebliğ esaslarına uyularak ülkemizde pirinçlerin paketlenmesi ve pazarlanmasında önemli gelişmeler sağlanmıştır. Tüketicilerimiz aldatılmamış ve Avrupa'daki marketler seviyesinde temiz işlenmiş ve paketlenmiş pirinçler piyasaya sunulmuştur.”

“YAPILAN DİĞER BİR USULSÜZLÜK; İTALYAN ÇEŞİTLERİN PİRİNÇLERİNİN KARIŞTIRARAK PAZARLANMASIDIR”

Türkiye’de tüketicilerin, Baldo ve Osmancık çeltik çeşitlerinden elde edilen pirinci tercih ettiklerinin altını çizen Mehmet Emin Meriç“Baldo ve Osmancık kalitesine sahip pirinçlerin üretilebileceği çeşitler, Trakya Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilip çiftçilerin hizmetine sunulmuştur. 2014 yılından sonra bazı İtalyan çeşitler yüksek verimli oldukları iddia edilerek çiftçilerimize ektirilmiştir. Ancak bu çeşitlerden elde edilen pirinçler, ülkemiz tüketicileri tarafından beğenilmemektedir. O nedenle bu çeşitlerin pirinçleri kendi isimleri altında satıldığında, tüketiciler tarafından tercih edilip satın alınmamaktadır. Bu sebepten çoğu ithalatçı olan bazı firmalar bu çeşitlerden elde ettikleri pirinçlerin paketleri üzerine ‘Baldo Pirinç’ veya ‘Osmancık Pirinç’ yazarak pazarlamaktadırlar. Yapılan diğer bir usulsüzlük ise Osmancık veya Baldo kalitesindeki pirinç mahsullerine, dışarıdan ithal edilen düşük kaliteli pirinçlerin veya düşük kaliteli İtalyan çeşitlerin pirinçlerinin karıştırarak pazarlanmasıdır.” şeklinde konuştu.

“CEZA İŞLEMİ UYGULANMAKTADIR”

Yurt dışından çok ucuz maliyetle ithal edilen düşük kaliteli pirinç mahsullerinin paketleri üzerine ‘Osmancık Pirinç’ ismi yazılarak pazarlandığını dile getiren Meriç“Buna örnek; Hindistan'dan ithal edilen ucuz maliyetli ve dane boyutları Osmancık pirincine benzer IR8 çeşidinin pirinçlerinin paketi üzerine Osmancık Pirinç yazılarak satılmasıdır. Bu hususlar Pirinç Tebliğine göre usulsüzlük sayılmakta ve Tarım Bakanlığı elemanlarının kontrolleri sırasında ceza işlemi uygulanmaktadır. Pirinç Tebliğinin en önemli maddelerinden birisi olan, 5. maddenin (c) fıkrasında ‘Farklı pirinç çeşitleri, sınıfları, grupları, tipleri ve menşei karıştırılarak piyasaya sunulamaz. Ürün içerisinde bulunan kırık taneler, kendi çeşidinden başka bir çeşidin kırığı olamaz.’ denilmektedir. Eğer bu madde değiştirilirse, ülkemizde düşük kaliteli ithal çeşitlerden elde edilen veya yurt dışından ithal edilen çok düşük kaliteli pirinçler, yüksek kaliteli yerli pirinçler ile karıştırılarak rahatlıkla satılabilecektir.” dedi.

“BAZI ÇELTİK BİRLİĞİ BAŞKANLARI BUNA ÇANAK TUTMAKTADIR”

İthalatçıların istediği diğer bir hususun da dane boyutları Osmancık çeşidi pirincine benzeyen bütün çeşit pirinçlerin Osmancık Tipi, Baldo'ya benzeyenlerin ise Baldo Tipi ismi altında pazarlanması olduğunu kaydeden Mehmet Emin Meriç, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bunda amaçları; düşük kaliteye sahip ve tüketiciler tarafından tercih edilmeyen pirinçleri kendi isimleri altında pazarladıklarında, satamadıklarını söylemeleri, eğer Osmancık veya Baldo isimlerini kullandıklarında kolaylıkla satabilecekleri düşüncesidir. İthalatçıların bu istekleri yerine getirildiğinde, şu anda yapılan usulsüzlüklere herhangi bir işlem yapılamayacaktır. Yapılan usulsüzlükler yasal hale gelecektir. Günümüzde yapılan bu usulsüzlükler nedeniyle bugün marketlerde karışımsız ve usulüne göre paketlenmiş pirinç bulmak mümkün değildir. Eğer bahsedilen değişiklik yapılırsa, hem piyasadaki pirinçlerin kalitesi daha da düşecek hem de tüketici aldatılmış olacaktır. Bundan böyle yurt dışından düşük maliyetlerle ithal edilen pirinçler, Osmancık veya Baldo Tipi ismi altında kolayca pazarlanabilecektir. Ayrıca pirinçte her türlü karışım rahatlıkla yapılabilecektir. Bu yerli üretimi olumsuz yönde etkileyecek ve sıfırlayacaktır. Osmancık çeşidinin geliştirilmesinden önceki yıllarda olduğu gibi meydan ithalatçılara kalacaktır. Ülkemiz ithal ve kalitesiz pirinç pazarı olacaktır. Ondan sonra ithalatçılar yurt dışından bire getirdiği pirinçleri 2 veya 3'e katlayarak piyasada satabileceklerdir. Tebliğde bu nedenle değişiklik yaptırmak istemektedirler. Maalesef, bazı çeltik birliği başkanları da buna çanak tutmaktadırlar.”

“OSMANCIK PİRİNCİNİN ÜRETİMİ, DÜŞÜK KALİTELİ PİRİNÇLE REKABET EDEMEMESİ SONUCU BİTECEKTİR”

Türkiye’de pirinç üretiminin işlenmesi ve pazarlanmasında son yıllarda önemli gelişmeler sağlandığını ifade eden Meriç“Türkiye’de, pirinç üretiminin işlenmesi ve pazarlanmasında son yıllarda önemli gelişmelerin sağlanması ithalatçıları çok rahatsız etmektedir. Bu nedenle tebliğde değişiklik yaptırarak eski günlerine dönmek istemektedirler. Çünkü ithalatçıların bu istekleri yerine getirilirse yerli pirinç üretimi bitecek ve meydan tekrar ithalatçılara kalacaktır. Bunun yanında uzun yıllardır çeltik çiftçilerinin gelir kaynağı olan ve Türk tüketicisinin en fazla tercih ettiği milli marka haline gelen Osmancık pirincinin üretimi, düşük kaliteli pirinçle rekabet edememesi sonucu bitecektir.” dedi.

 

Sınır kapılarından 10 ayda 12 milyona yakın yolcu geçti

AK Parti İl Başkanı Belgin İba, İpsala’da Ziyaretlerde Bulundu.

Yaşasın CUMHURİYET!

Yeni TOKİ Konutları Kapucu Mahallesine Yapılacak

İpsala’da Cumhuriyet Coşkusu Fener Alayı ile Taçlandı

İpsala’da Cumhuriyet Coşkusu Başladı!

Ehliyet Sahiplerine SON UYARI:

Komşu Yunanistan, Türkiye’ye sınırı olan kapılarını yeniliyor

7 bin 362 üreticiye destek ödemesi yapıldı

Merkeze 1000, İpsala’ya 200 konut…

CHP Edirne İl Başkanı Balkanlı, mazbatasını aldı

Enez’de Balık Çorbası Yarışması’na çağrı…

Kaymakamlıktan Sert Uyarı!

Köpeğe çarpmamak için direksiyonu kırdı: 2 yaralı

İpsala pirinci gastronomi camiasının gündeminde

Üç ilçeye yeni adalet binası

İpsala’ya Yeni Cenaze Nakil Aracı

1270 öğrenciye 1500’er TL…

İpsala’da 48 dönüm kiraya çıkarıldı

İpsala Meslek Yüksekokulu'nun Akademik Yıl Açılışı Gerçekleştirildi.

İpsala’da Devamsızlık Yapan Öğrencilere Ev Ziyareti

2 çiftçiye yem karma makinesi desteği

İpsala’ya Kütüphane müjdesi…

Enez-İpsala arasına yol projesi…

İpsala Pirincinden 6 Ton Pilav Pişirildi.

Şap Hastalığına Karşı Esetçe’de Yoğun Önlem

Keşan İlçe Tarım Müdürlüğüne Atanan Olcay Karbuz’a Başarı Belgesi

Gaziler Günü Törenlerle Kutlandı.

İpsala’da Hasta Nakil Aracı Hizmete Girdi

4 Fabrikanın Temeli Törenle Atıldı.

Yükleniyor

CHP Edirne İl Başkanı Balkanlı, mazbatasını aldı

Trakya’nın GAP’ı nihayet!

İpsala'ya Yok Mu?

Keşan- Enez yolu tartışması

Orhan Okulu, 664. Kırkpınar'da Üçüncü Kez Başpehlivan Oldu!

İŞKUR’dan Edirne’de 171 kişilik istihdam

Edirne Köy Yollarına Otoyol Konforu Geliyor:

Vali Sezer’den Edirnelilere Dolandırıcılık Uyarısı!

Edirne’ye kar uyarısı!

Valilik uyardı: Kış geri geliyor

1270 öğrenciye 1500’er TL…

Kaymakam Aziz Mercan’dan Feyzullah Aktan’a vefa ziyareti

Pompalı Tüfek Ateş Aldı.

Üzen Kaza!

Keşan'da Piraye Sahne Restoran Lezzetleriyle Tanışın!

Keşanlı 3 dermatolog, Tiflis'teki toplantıda buluştu

İpsalalı kadınların çikolatası ekonomiye tatlı dokunuş

Öğrenci servisi devrildi: 27 yaralı

Müze Keşan’da Sömestr Atölyeleri Dolu Dolu Geçti

Türkiye Yerel Basın Birliği Edirne Şubesi Kongresi yapıldı

Ehliyet Sahiplerine SON UYARI:

7 bin 362 üreticiye destek ödemesi yapıldı

AK Parti Edirne Teşkilatından Fatma Aksal’a Ziyaret

YKS Tercih Maratonda Kritik Viraj: 1 Ağustos'ta Başlıyor!

CHP'de Kongre Süreci Başladı: Üye Listeleri Askıda!

Adalet Bakanlığı 5 Bin Personel Alacak:

Malkara’dan Şarköy’e 150 ton saman yardımı…

Suyun başındaki isim kuraklığın merkezinde!

Vatandaşlar Boğulma Vakalarına Karşı Uyarıldı:

Yeni Dönem 1 Eylül'de Başlıyor

Kel Aliço Pehlivan Anma ve Yağlı Güreşleri Festivali 12 Eylül’de…

MEB Sınıf Tekrarı ve Teneffüs Kararı Resmi Gazete Yayımlandı

Filenin Keşanlı Sultanı Duru Zambak, Eczacıbaşı’nda forma giymeye başladı

1.Amatör Küme Fikstürü Yarın Çekiliyor.

Furkan Dıravacı’ya Teklif Yağıyor.

Altın Kızlar Şampiyon Oldu.

Umuda Veda Ettik.

Genç Voleybolcular Yarı Finalde

İpsalalı Voleybolcular Fırtına Gibi Esiyor.

İpsala Spor Bayan Voleybol Takımı İlk Maçında Galip Geldi.

Dolandırıcılara 673 Bin Lirasını kaptırdı

Ergene Ovası Kuruyor:

KURTAR GÖREVİNİ MISIRLI'YA DEVRETTİ

Ünlü Akıncı Beyi Gazi Turhan Bey “Türkçülük Günü’nde” anılacak

Martin, CHP’ye Geri Dönüyor.

“Hedefimiz 3 Yıl İçinde 100 Kilometre Asfalt Yapmak”

Gazeteci Yavaşer Haklı Bulundu.

Başkan Özlem Becan’a Teşekkür Plaketi

Tahsisli Makam Aracı Geri İstenen Becan’ın “Emektar” Paylaşımı…

TYBB Edirne Şubesi'nin 4.Gazetecilik-Vefa Ödülleri Uzunköprü’de Sahipleri İle Buluştu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7