TMO’dan yapılan açıklamada, “Ülkemizde hububat hasadı Mayıs ayı başında lokal olarak Adana ve Şanlıurfa’da başlamış olup bugün itibariyle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile Kıyı Ege’de yoğun devam etmektedir. Ülke genelinde hasat oranı yaklaşık %5 seviyelerindedir. Piyasalar yakından izlenmekte olup hasatını yapan üreticilerimize depolama imkanı sağlamak amacıyla 14 Mayıs 2024’ten itibaren taahhütname karşılığı hububat alımlarına başlanmıştır. TMO buğday ve arpa alım fiyatları ile dış ticaret tedbirlerine yönelik alınan bazı kararlar Bakanlığımızca 06/06/2024’te açıklanmış olup TMO alımlarına ilişkin detaylı bilgiler ve diğer ürün gruplarının fiyatları aşağıda belirtilmiştir. TMO, Türkiye genelindeki iş yerleri ve protokol imzaladığı lisanslı depolar olmak üzere 600’ün üzerindeki alım noktasında faaliyet gösterecektir. TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr adresinde yayınlanmakta olup üreticilerimiz bu depolara teslim ettiği ürününü Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabileceklerdir. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine anlaşmalı lisanslı depolar da dahil olmak üzere tüm alım noktalarında devam edecektir. TMO Randevu Sistemi yenilenmiş olup üreticilerimiz randevularını https://randevu.tmo.gov.tr/ adresinden alabileceği gibi e-Devlet üzerinden (Randevu Sistemi-Toprak Mahsulleri Ofisi) de alabilecektir. TMO iş yerlerinde resmi tatil ve pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacaktır. Ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına müteakip 45 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır. Üreticilerimizin lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânları bulunmaktadır.
Hububat üretiminin teşvik edilmesi amacıyla 2024 yılında; Bakanlığımız tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı tüm üreticilerimize buğday için 1.750 TL/Ton’a, arpa için 750 TL/Ton’a kadar fark ödemesi desteği verilecektir. Bakanlığımızca üreticilerimize ilave olarak gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de verilmeye devam edilecektir. ÇKS’de kayıtlı üretim miktarının tamamı satın alınabilecektir. TMO işyerlerine satılan ürünün borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacaktır. Geçici alım merkezlerinde Hizmet Bedeli kesintisi (%1) yapılacaktır.
Damperli araçlardan boşaltma ücreti alınmayacaktır. TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarında hububat alımı yapılabilecektir.” denildi. Haber Merkezi