Fatih ŞAHİN

Tarih: 11.02.2018 16:21

Çocuklarımıza Ne Kadar Harçlık Verelim?

Facebook Twitter Linked-in

Para kazanmak önemlidir, lakin harcamak ta bir o kadar önemlidir. Çocuklarımıza küçük yaşta verdiğimiz harçlıklar onların gelecekteki para politikalarını oluşturmaktadır. Mesela bazı anneler babalar kendileri yokluk içinde büyüdüklerini düşünerek, biz görmedik onlar görsünler anlayışıyla okula giden çocuklarına fazla harçlık vermektedirler. Bu bazen aile ekonomisine zarar verdiği gibi, aslında çocuğumuzun doyumsuz olmasına da sebep olmaktadır.  Ve her istediğini almaya başlayan çocuk zamanla doyumsuzluk sınırının üstüne çıkarak, farklı alanlara, farklı isteklere yönelecek ve kötü alışkanlıklara daha kolay düşecektir.

Her istediği alınan çocuk geleceğin mutsuz ve doyumsuz yetişkini olacaktır. Maddi anlamda her şeyi olan, ama mutsuzluğu yüzüne yansıyan onlarca insan tanıyoruz.   Bunun yanında okul arkadaşlarından çok fazla para harcayan, her istedikleri alınan çocuk okul arkadaşlarının kendilerini yetersiz görmesine, üzülmelerine, moral bozukluklarına sebep olacaktır ki, etrafına ve toplum hayatına zarar vermeye başlamıştır bile…  

Ve zamanla parası çok olan, durumu iyi olan arkadaşlarına karşı yağcılık yapan samimiyetsiz dostluklar kuran çocuklar ortaya çıkacaktır. Dahası yetişkinlikte toplumsal bir soruna, parası olanın, makamı olanın hürmet gördüğü, garibin, olmayanın önemsenmediği, hor görüldüğü bir döneme işaret eder ki, bugün bunun örnekleri az yâda çok etrafımızda yok mudur?

Çocuklarına harçlık vermeyen ( veremeyen değil, vermeyen yani içki, sigara, kumar, at yarışına para verip çocuğuna vermeyenleri kastediyorum) veliler de büyük bir yanlış içindedir. Böyle durumda ki çocuklar kendilerini yetersiz, güvensiz ve sevilmeyen biri olarak görebilecekleri gibi arkadaşlarının malına ve arkadaşlık ilişkilerine zarar vermeye de yönelebileceklerdir.

Çocuklarımıza harçlık verirken önceliklerini iyi belirlemek ihtiyaçlarının ne olduğunu, temel ihtiyaçlarının ne olduğunu iyice göz önünde bulundurmak gerekir. Bir de yavrularımız muhakkak sabah kahvaltısı yapmalıdırlar.

Uzmanların yaptığı tavsiyelere göre çocuklarımıza harçlık verirken 1. 2. 3. ve 4 sınıflar da harçlığın günlük verilmesi uygundur.  Soyut zekâlarının gelişmeye başladığı 5. 6. 7.  ve 8. sınıf öğrencilerine ise harçlıklarını haftalık vermeliyiz. Lise öğrencilerine de harçlıklarını aylık vermek uygundur.  Buradaki amaç verilen süre içerisinde çocuğun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak harçlığını idare etmesi ve planlama yapabilmesidir. Yavrularımızın harçlıklarını nerede ve neye harcadıklarını da iyi analiz edip, takip etmek gerekir.

Ayrıca para biriktirmeyi, tasarruflu olmayı daha küçüklükten çocuklarımıza öğretmeliyiz ki, hayatları boyunca ayaklarını yorganlarına göre uzatsınlar. Kimseye muhtaç ve mahcup olmasınlar. İsrafta etmesinler.

Köşe yazımızın  son sözü de atalarımızdan olsun.. Az verme hırsız, çok verme arsız olur ……….

SELAM VE DUA İLE…….

Lütfen takip edermisiniz  Twitter ve instagram      @ipsalafatihi

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —