Fatih ŞAHİN

Tarih: 08.09.2016 18:37

VEKALETLE KURBAN

Facebook Twitter Linked-in

Kurban Bayram’ına birkaç gün kala genel olarak kurbanla, özellikle de vekalet yoluyla kurbanla ilgili bazı dini bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de kurbanlarımızın etlerinin ve kanlarının değil, sadece Allah’a olan bağlılığımızın ve takvamızın O’na ulaşacağını belirtmektedir. Nitekim Hac Suresi 37. ayetinde “Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz, fakat O’na sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır” buyrulmaktadır. Bu itibarla Kurban ibadetinin hikmetini, sadece kurbanı kesmekle değil; etlerinin yakın ve uzak çevremizdeki, hatta gerektiğinde dünyanın öbür ucundaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak ve bu yolla Müslümanlar arasında sevgi ve kardeşlik bağını güçlendirmekle gerçekleştirmiş oluruz. Bu sayede toplumsal ve dini kardeşlik duyguları pekişecek, tok açın halinden anlar haline gelecektir.

Çocuk okutmak, hasta tedavi ettirmek, hastane ve okul yaptırmak gibi toplumun yararına olan bütün faaliyetler, kişinin amel defterinin kapanmamasına vesile olan hayırlardır. Ancak dinimizde her bir ibadet, hayır ve hasanat ayrı ayrı önem ve anlam taşımaktadır. Bu nedenle, hiçbir ibadet diğerinin yerine konamaz. Ibadetlerin yerine getirilmesi için belirli şartların oluşması gerekmektedir. Kurban ibadetinin ifası için de maddi imkanın yeterli olması, bu görevin ibadet duygusu ve niyetiyle yapılması şartı bulunmaktadır. Kurban kesilmesi yerine hayır ve hasenat yapmakla bu ibadetin yerine getirilmeyeceği bilinmelidir.   Bu ibadetin ruhuna uygun bir şekilde gerçekleştirebilmesi için hepimize bir takım ödev ve sorumluluklar düşmektedir.

Özellikle şehirlerde ya da yalnız yaşayan insanlar, kurban kesmek için yeterli mekân ve zaman bulamamaktadır. Bunun için çeşitli kurum ve kuruluşlarca vekaletle kurban kesim kampanyaları düzenlenmektedir. Ancak bu konuda yanlış uygulamaların olduğu da görülmektedir. Öncelikle bilinmelidir ki, vekaletle kurban kesimi bir yardım kampanyası değildir. Kurbanlarını vekalet yoluyla kestirmek isteyen vatandaşlarımızın, dini sorumluluktan kurtulabilmeleri için, kurbanlarının usulüne uygun olarak kesilip kesilmediğini takip etmeleri gerekmektedir. Çünkü ibadet dışında farklı amaçla kesilen hayvanlar kurban yerine geçmez. Kurban kesme ile herhangi bir kimseye veya kuruluşa maddi yardım yapma birbirinden farklı ibadetlerdir. Bunun için de kurban kesmeyip parasını ihtiyaç sahibine vermek dinen kurban kesme sayılmaz. “Kesileceğinden emin olunmayan bir kurban için” vekaletle kurban parası vermek veya almak da dinen uygun değildir. Kesilen kurbanın etleri paraya çevrilmeden ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır. Çevremizde ve dünyamızda sayısız ihtiyaç sahiplerinin bulunması bu konuda daha da hassas olmamızı gerektirmektedir. Onların hakkını vermek zorundayız. Bu sayılan dini kurallara riayet etmeyen mükellefin kurban kesme sorumluluğundan kurtulamayacağı bilinmeli ve bu hususlar hatırdan çıkarılmamalıdır.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı bu yıl dünyanın 130 ülkesinde Türkiye de 235 il ve ilçe merkezinde bu hizmeti vermektedir. Benim gibi gönüllülerden oluşan bir ekip ile bu hizmetin her kısmı takip edilmektedir. Diyanetin bu hizmetine kefilim. Bayram da bu hizmet için Bulgaristan’da soydaşlarımızla beraber olacağım inşallah. Türkiye için 690 tl yurt dışı için 500 tl ücreti var. Müftülüğümüz, imamlarımız ve internetten vakfın sayfası kanalıyla bağış yapabilirsiniz.

Bu düşüncelerle Allah katında kurbanlarımızın makbul olmasını diler ve kurbanın getirdiği kardeşlik, dayanışma ve kaynaşma ruhu ile tüm dünyanın barış ve esenlik içinde yaşanmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —